4fest---1
4fest---2
4fest-3
section
s1
s2
s3
s4
s5
s6
s7

Vertical Printing Factory, Kuwait

The factory’s envelope is a white concrete shell with blank street facades to the south and west, except for the punch-in SE ‘corner-office’ window and the recessed SW corner entry door, to insulate the building interiors from the harsh heat gain and the direct sunlight. The roof, a saw-tooth profile with north-oriented light monitors, washes the offices on the top floor and the post-press on the ground floor with north daylight, an optimal day lighting condition.
Instead of a one-floor plant layout with a linear production flow, the site limitations force a stacking of floor plates, each of which has an in-out circulation loop tied to the material elevator core when it comes to the process of in-progress products.
The stock room and press floor are located in the basement, the post-press floor on the ground floor, and the pre-press with management and design on the first floor. A production department is tucked in the basement mezzanine, sandwiched between the press and the post-press. A briefing corner stepped room and an open stair flight snake a shortcut connection between management and production, revealing the bottom-up management internal policy.

Client:

Four Films Printing Group Co. WLL

Credits:


Partner-in-charge
Naji Moujaes

Team
Ziad Jamaleddine
Makram el Kadi
Karie Titus